Peste o mie de imigranți au plecat pe jos vineri după-amiaza, către vest, de la Gara Keleti din Budapesta, cu intenția, afirmă ei, de a ajunge în Germania, relatează MTI.
Potrivit unui jurnalist AFP, este vorba despre mai mult de 1.000 de persoane, care au decis să plece pe jos către Austria, după ce autoritățile ungare au suspendat marți legăturile feroviare internaționale.
Imigranții, unii dintre ei blocați în capitala ungară de mai multe zile, au anunțat că vor să meargă pe jos până la frontiera austriacă, situată la aproximativ 175 de kilometri distanță, în contextul în care Budapesta și-a multiplicat încercările de a-i transfera – împotriva voinței lor – în tabere de primă primire, precizează agenția franceză.
Între imigranți, copii și persoane în scaune cu rotile au traversat unul dintre principalele poduri peste Dunăre fără să fie opriți de către forțele de ordine, adaugă AFP.
Guvernul ungar anunță că trimite autobuze
Guvernul Ungariei a anunțat – în mod suprinzător – vineri seara că va trimite autobuze care să ducă sute de imigranți la frontiera cu Austria, relatează Associated Press în pagina electronică.
Șeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, a anunțat vineri seara, în Parlament, că vor fi trimise autobuze, deoarece „siguranța transportului ungurilor nu poate fi pusă în pericol”.
Lazar a declarat că Ungaria a cerut Austriei să-și clarifice poziția față de imigranți, dar că nu a primit încă un răspuns.
„Criza migrației zguduie Ungaria”, a subliniat șeful de Cabinet al lui Orban, dând vina pe „comunicările contradictorii” ale Germaniei și incomentența Uniunii Eurpene (UE) pentru această criză.
Timmermans: Dacă uităm de obligațiile de a asigura un refugiu sigur în lume, lăsăm Europa xenofobilor și extremiștilor
Într-o conferință de presă susținută, vineri, pe insula Kos, alături de comisarul european Dimitris Avramopoulos, responsabil pentru migrație, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a spus că Europa nu trebuie să-și uite valorile și obligațiile legale, iar potrivit acestora europenii ar trebui să se asigure că imigranții „au un refugiu sigur în lume”.
„Dacă uităm de obligațiile de a asigura un refugiu sigur în lume, lăsăm Europa xenofobilor și extremiștilor (…) Dacă uităm asta, lăsăm Europa xenofobilor și extremiștilor”, a declarat Timmermans.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a mai spus că problema migrației este una globală, care necesită o soluție europeană.
„Nu există nicio națiune europeană care să nu fie afectată de tragediile oamenilor care doresc să fugă din calea războiului și a sărăciei. Este o problemă globală, care necesită o soluție europeană”, a adăugat acesta.
Cameron: Avem „o responsabilitate morală” de a-i ajuta pe cei care au fugit din calea războiului
Marea Britanie își schimbă și ea tonul. dacă la începutul crizei, premierul britanic afirmase că primirea mai multor refugiați nu este răspunsul simplu la această situație, astăzi a anunțat că Marea Britanie va primi „mii” de refugiați sirieni în plus, ca răspuns la criza umanitară care se agravează.
„Astăzi pot anunța că vom face mai mult, oferind găzduire câtorva mii de refugiați sirieni în plus”, a declarat premierul britanic la Lisabona, după discuții cu omologul său portughez.
Cameron a precizat că refugiații vor veni din taberele ONU de la granițele siriene și nu dintre cei care se află deja în Europa.
„Vom continua cu abordarea noastră de a-i prelua din tabere de refugiați. Acest lucru le oferă o cale mai directă și mai sigură spre Marea Britanie, decât să riște călătorii periculoase care au costat multe vieți”, a adăugat el, precizând că țara sa are „o responsabilitate morală” de a-i ajuta pe cei care au fugit din calea conflictului de patru ani din Siria.
Cameron a mai spus că ajutorul de 900 de milioane de lire sterline (1,23 miliarde de euro) acordat de Marea Britanie Siriei, inclusiv alimente și medicamente, a prevenit sosirea unui număr și mai mare de imigranți în Europa.
Orban rămâne pe poziție: „Dar dacă îi primim pe toți, înseamnă sfârșitul Europei”
Semnalele de la vârful Europei nu impresionează însă Ungaria. Premierul Viktor Orban își menține poziția radicală, grăbindu-se să anunțe „sfârșitul Europei”.
Într-un interviu pentru postul public de radio Kossuth, pe tema discuțiilor avute joi la Bruxelles, Orban a precizat că există diferențe mari de opinie între Uniunea Europeană și Budapesta, pe tema imigranților, deoarece majoritatea liderilor UE cred că toți trebuie primiți.
„Dar dacă îi primim pe toți, înseamnă sfârșitul Europei”, a subliniat premierul ungar, adăugând că migrația va fi „fără sfârșit”.
„Mai devreme sau mai târziu, vom deveni o minoritate pe continentul nostru”, a adăugat el. Celor care vin în Europa „în speranța unei vieți mai bune” ar trebui să li se spună chiar înainte de plecare să nu vină, „pentru că nu vor fi primiți”, iar dacă vin vor fi trimiși înapoi, a precizat Orban.
Cetățenii europeni au o cerere validă pentru securitate, iar acest lucru se poate realiza prin apărarea granițelor. Europa trebuie să fie puternică, dar în schimb este „bogată și slabă, cea mai proastă combinație”, a spus el.
Orban a afirmat că i-a întrebat pe liderii europeni dacă au o idee mai bună decât gardul construit de Ungaria, iar aceștia au răspuns că nu le place gardul, dar nu au o idee mai bună.
În ceea ce privește planurile privind un sistem de cote, Orban a precizat că nu are sens să se discute despre distribuirea imigranților și cote decât dacă se pot apăra frontierele. „Nu voi susține nicio soluție despre care și inițiatorii săi cred că nu este o soluție”, a adăugat el.
Premierul a mai declarat că nu a fost prezentată nicio propunere scrisă privind preluarea refugiaților din Ungaria. Singura propunere scrisă a fost cea care ar aduce mii de oameni din Grecia și Italia în Ungaria, deși Ungaria primește mai mulți refugiați decât cele două țări, a subliniat acesta.
Parlamentul de la Budapesta adoptă măsuri mai dure anti-imigrație
Parlamentarii unguri au adoptat vineri pachetul de măsuri menite să înăsprească legile cu privire la protecția frontierei și migrare, reletează MTI. Amendamentele au fost adoptate cu 140 de voturi la 33 din totalul de 199.
Potrivit acestor amendamente, între altele, zone de tranzit urmează să fie create de-a lungul frontierei Ungariei cu Serbia, Codul Penal va aplica pedepse mai dure traficanților de persoane, iar avarierea gardului de la frontiera cu Serbia, ridicat pentru a opri afluxul de refugiați și imigranți dinspre Sud, va fi o faptă penală.